t Ros Beiaert is een geklonken zeeschouw, in 1938 bij van Goor in Monnickendam gebouwd. Het voordek , gangboorden en kajuit zijn gelast.
't Ros Beiaert is bijna 9.50 meter lang en op de zwaardkoppen zo'n 3.50 meter breed. Oorspronkelijk is zij op 6 mm gebouwd. Maar natuurlijk is het op sommige plaatsen wel iets dunner geworden.
't Ros is traditioneel platbodem getuigd. Grootzeil, fok, en kluiver. Het grootzeil wordt met één val, dus op de botter manier, gehesen. De fok zou je een kleine botterfok kunnen noemen. De schoothoek loopt tot net achter de verstaging, maar niet zo ver als je op een botter ziet. De kluiver is in verhouding met het scheepje vrij groot, dus we hebben ook een relatief lange kluiverboom. Omdat we veel in Friesland varen, laten we de kluiverboom de laatste jaren gewoon thuis. Zo'n grote kluiverboom voor je boot is niet altijd handig. De kluiver zelf is oud.
Voor wat hardere wind hebben we nog een kleinere fok aan boord.

De huidige motor is een Vetus - 33pk, die in 2001 is ingebouwd. Het is een probleemloze motor. De vorige motor was een Volvo MD3b, maar die gaf nogal wat problemen met de ophanging.
De kuip van 't Ros is in vergelijking met andere schouwen vrij smal, omdat de gangboorden doorlopen tot aan het achterdekje.

De boot kwam in de visserij terecht in Lemmer.
In 1956 werd de boot gekocht door de heer Westdorp uit Amsterdam (zie de foto's). Verkoper was de heer Visser, in Lemmer toen bekend als "Mosje".
Van het visserijmuseum uit Vlaardingen kreeg ik te horen dat de boot op 28 april 1943 door de heer Visser gekocht zou zijn. Op een Spanvissite over Lemmer staat te lezen dat het visserijnummer voor 1943 LE159 was en de naam van de boot "De Jonge Steven" was
Er werd gevist op snoekbaars d.m.v hoekwantvisserij.
De op de kopieën van het Noordzeevisserijregister genoemde onbekende, waaraan de boot in 1956 werd verkocht, is de heer Westdorp uit Amsterdam. (Zie tab "Westdorp" )
De heer Westdorp was eigenaar tot 1969. Toen hij ons een keer bezocht, begin jaren 90, bracht hij een verslag mee.
Naast het verslag van de heer Westdorp is er niet veel bekend over die periode.
In 2021 is de inschrijving van 't Ros bij het Stamboek Rond- en Platbodemjachten weer geactiveerd. Ze is ingedeeld in de categorie A
( Categorie A ('Actief')
Ronde en Platbodemjachten oorspronkelijk gebouwd vòòr of in 1950 en in hun oorspronkelijke vorm behouden of gerestaureerd doch nadien op verantwoorde wijze tot jacht verbouwd. Deze schepen kunnen zonder meer worden opgenomen als "Varend Monument®" in het Register Varend Erfgoed Nederland.)
Het zeilnummer is ZC193 en het plaquettenummer is 172In 2022 is de boot opgenomen in het Register Varen Erfgoed als Varend Monument, registratienummer 5132.


In 1969 ging de boot naar Zoutkamp maar werd al weer na 1 jaar verkocht aan de heer Letsch uit Haren. Hij heeft 't Ros Beiaert tot 1979 gehad. De foto van de voorkant van de Schuttevaer is in deze periode genomen. De zoon van de heer Letsch heeft i.v.m. zijn studie, nog een winter op de boot gewoond. (Zonder verwarming en nauwelijks isolatie.)
Rond 1950 werd er door de gebroeders Visser met de LE5 ook meegedaan aan wedstrijden op het IJsselmeer bij Lemmer. Ik heb nog een paar uitslagen terug kunnen vinden waarin zij vermeld staan.



11 augustus 1950
8 augustus 1952
7 augustus 1953
Maak jouw eigen website met JouwWeb